Saltar al contenido

A la història escrita de la humanitat, i per tant la que ens ensenyen des de petites, les dones sempre han sigut les grans oblidades. No obstant això, el seu paper en totes les civilitzacions ha sigut fonamental.

Aquesta ocultació de les fites aconseguides per les dones ha fet que el dia d’avui desconeixem la història de moltes que van utilitzar la seva imaginació, voluntat i força per contribuir en la creació d’una societat més justa. I precisament aquesta és una de les reivindicacions que es fan des del feminisme, la necessitat de valorar les lluites de les dones. La necessitat de valorar les que actualment, dia a dia, es deixen la pell tant en l’àmbit familiar, acadèmic com laboral.

És per aquests motius que avui ens agradaria presentar-vos la història de Dolores Huerta, un gran motor de canvi i un exemple a seguir. Huerta és una gran activista que, junt amb Cesár Chavez, va reivindicar incansablement els drets de les i els treballadors agrícoles a Estats Units durant les dècades de 1960 i 1970.

Huerta va néixer a Dawson, Nuevo México, on el pare Juan Fernández, era miner, agricultor, activista sindical i legislador estatal. Això no obstant, va passar la major part de la seva infància en una comunitat d’agricultors de Càlifornia, El Valle de San Joaquín. Allà hi va viure amb la seva mare, Alicia Chávez, una dona de negocis propietària d’un restaurant i un hotel.

Dolores, ja a l’edat adulta, va començar a treballar de professora on se li va fer encara més evident, a través dels nens, les males condicions que tenien les famílies agricultores de la zona. En aquells anys, els treballadors agrícoles rebien salaris molt per sota del nivell de pobresa a canvi de llargues jornades de treball, fet que els feia viure en condicions molt precàries.

Va ser en aquest punt, molt sensibilitzada per les injustícies al camp, que ca cofundar junt amb César Chávez la National Farm Workers Association: NFWA, des d’on van aconseguir que els treballadors agrícoles s’organitzessin. 

A través de diferents vagues, boicots nacionals, protestes i accions van aconseguir fer arribar als consumidors el patiment i la lluita dels treballadors agraris. Aconseguint així la sensibilització de la societat nord-americana i una gran millora en les seves condicions laborals a través d’acords col·lectius amb les empreses. 

Entrevista documental. DW Historias Latinas: Dolores Huerta: latina, sindicalista y cofundadora de United Farm Workers 

Així doncs, Dolores Huerta, l’enèrgica líder de protestes, activista persuasiva i negociadora indestructible de contractes, no només va millorar la vida dels treballadors sinó que també va promoure nous models de feminitat.

Per Dolores Huerta, la participació de les famílies i les dones era una part natural i molt important del moviment. Va desafiar el paradigma de què les dones prioritzen les responsabilitats familiars i les va motivar perquè s’involucressin en el moviment obrer, els va mostrar els problemes derivats d’una societat profundament masclista i les va animar a lluitar per canviar-ho. 

Si després de llegir aquest article seguiu interessants en la història d’aquesta gran dona ens agradaría recomanar-vos el documental «Dolores» de Peter Bratt. En ell es narra molt bé la part fosca del «somni americà», la de l’explotació, la discriminació i la repressió. Però a la vegada ens mostra com les lluites d’ahir són els drets d’avui. Els drets que han guanyat a pols justament aquelles mateixes persones que eren explotades, discriminades i reprimides. I sobretot, el documental ens inspira a seguir lluitant dia a dia per una societat més justa.

MÉS
articles