Saltar al contenido

Durant aquests últims mesos, la situació epidemiològica i la quarantena obligatòria ens ha permès reflexionar sobre la importància de la naturalesa. Cada cop, i sempre que les restriccions ho permetin, som més els que ens agrada gaudir d’una escapada a la muntanya. Ja sigui sols, amb amics, familiars o mascotes la natura té molt per oferir-nos i en ella hi podem passar una gran estona escapant de la rutina i el moviment de la ciutat.

Aquesta nova tendència també ens ha fet veure la necessitat de cuidar el medi ambient. No obstant això, creiem que encara ens falta molt per millorar, queda molt a fer i només si cadascú de nosaltres passa a l’acció ho podrem aconseguir. 

Ara més que mai, sortir al camp, al bosc o al riu ha de ser un acte de reconnexió amb la naturalesa en el que tota la societat ha de ser mot conscient de la necessitat de mantenir un entorn sa i ben conservat.

Cuidem els boscos 

A un problema real  

Els boscos estan formats per més de 60.000 espècies d’arbres i alberguen el 80% de la biodiversitat terrestre mundial i aquesta està greument amenaçada per la degradació dels boscos així com per la desforestació i el canvi climàtic. 

A més, sabem que la major part dels residus plàstics presents en el mar i oceans han sigut transportats per via fluvial. L’estudi alemany Export of Plastic Derbis by Rivers into the Sea calcula que el 90% del plàstic terrestre que acaba en el mar procedeix de les conques de deu grans rius (vuit asiàtics i dos africans). Però aquest problema també és molt present a Europa, tal com ens indica l’últim informe de l’Agència Europea del Medi Ambient  només el 40% dels rius, llacs i aiguamolls presenta un bon estat ecològic. Per tant, com adverteixen Ecoembes i SEO/BirdLife, podem afirmar que la contaminació dels rius és un dels majors problemes ambientals.

Solucions reals 

Tot i que considerem que aquest problema necessita una acció política global i immediata, nosaltres també podem aportar el nostre gra de sorra. És responsabilitat de cadascú de nosaltres cuidar l’entorn natural en el qual ens trobem, evitant tirar-hi escombraries ajudant a netejar-lo. 

Els últims estudis realitzats en el país per organitzacions com LIBERA revelen que la primera reacció de més de gairebé el 50% dels espanyols en veure escombraries és recollir-la. Tot i que aquestes dades són cada vegada majors, i existeix una major sensibilització, la realitat segueix sent molt preocupant.
Més del 70% de la població reconeix haver trobat bruts els espais naturals que freqüenta. Essent burilles de cigarretes, peces de plàstic, ampolles de plàstic, llaunes i bosses de plàstic els objectes més trobats. A aquests residus cal sumar-hi grans quantitats de guants i mascaretes que estan sent tirats a terra en entorns urbans, periurbans o rurals en comptes de ser dipositats correctament a les papereres.

Iniciatives

Per aquells més interessats en la neteja dels entorns terrestres us recomanem el projecte LIBERA. Aquest permet organitzar i assistir a recollides d’escombraries arreu del país. A més, la iniciativa també té com a objectiu conèixer la naturalesa d’aquests residus, permetent així desenvolupar estratègies més eficients i efectives per conscienciar als ciutadans i acabar amb el problema ambiental.

El concepte un metre quadrat és un motor de col·laboració ciutadana que reflecteix que amb l'esforç de tots podem aconseguir molts metres quadrats nets per a la nostra casa comuna: la naturalesa.

#Libera1m2

Com aquesta, existeixen diverses iniciatives per aprofitar els boscos de manera responsable i contribuir així a la seva protecció. Totes elles comparteixen un mateix origen, la sensibilització de les persones. I és que una societat que desconeix l’estat dels seus boscos difícilment buscarà solucions per millorar-lo. Cal apostar per models que eduquin en sostenibilitat i promoguin alternatives com aquestes per tal de millorar la vida de les persones i el planeta.

Des de la Cooperativa Agrària de Tordera us animem a gaudir dels boscos amb responsabilitat!

MÉS
articles